There was an error in this gadget

Followers

Friday, December 31, 2010

kiamat sugra dan kiamat qubra

Sabda Rasulullah:

"Kiamat itu ada dua... Kiamat Sugra (Kecil) dan Kiamat Qubra (Besar)... Kiamat Sugra ialah Kiamat dimuka bumi sahaja diakhir zaman... Akan masih ada segolongan kecil yang hidup untuk pembiakan umat baru yang akan bertemu Nabi Isa A.S... Manakala Kiamat Qubra ialah Kiamat yang seluruh alam semesta dan galaksi hancur... Tiada lagi manusia yang hidup, dan tiada lagi bumi..."

"Umatku ada dimuka bumi ini selama 1,500 tahun lamanya... Sebelum terjadinya Kiamat Qubra, akan tiba Kiamat Sugra... Sebelum datangnya Kiamat Sugra, akan ada tanda-tandanya... Begitu juga sebelum tibanya Kiamat Qubra..."

Ayat al-Quran:
"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."
________________________________________
________________________________

Ust.Harun Din dlm ceramah dia, ada membaca sebuah artikel yg menceritakan bahawa dunia ni dah nak kiamat ... Planet Marikh (planet ke-4 dan paling dekat dengan bumi) telah mengalami pusingan yang terbalik pada bulan Sept 2008 lepas.. Maknanya, planet yg dekat dgnnya jugak (bumi la) akan bertukar arah pergerakan dia.. Maka pada saat tu akan terjadi kejadian matahari tenggelam sebelah timur...

Penjelasan Saintifik Bagaimana Ia Berlaku:
Untuk pengetahuan semua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet X (oleh NASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600 tahun.. Planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planet Jupiter (Musytari). Dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberi kesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub-kutub ke kedudukan terbalik (polar shifting) yang dijangkakan oleh NASA.

Pada bulan Mei 2009 lalu Planet X berwarna merah jelas kelihatan oleh semua penduduk bumi selama sebulan antara jam 1am - 3am...


Peristiwa ini seperti yang pernah berlaku semasa banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu.. Planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi... Ia hanya akan lalu diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari..
(Tanda tibanya kiamat kecil objek merah di langit kelihatan)...


Amerika Syarikat dan negara barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di banjaran-banjaran gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi ini akan lenyap...

Di norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri-ciri keselamatan dan dari ancaman bencana..
(Rujuk paper bulan Februari 2008, kosmo, Berita Harian dan lain-lain)


Benarlah sabda RASULULLAH
Satu hari nanti bumi akan hancur dan ditenggelami air selama 40 hari, dan satu zaman baru muncul dipanggil back to ancient berlaku dimana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman purba, berperang dengan pedang cara kuno...

Jadi bersedialah kita umat Islam...ALLAHHU AKBAR..!!

Kajian... (ALLAH Maha Mengetahui dan mahu kita berfikir..)

a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun... Sekarang sudah 1440 = 426 + 12 tahun hijrah.... Daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi..
Jikalau ini benar, Alam akan kiamat (Besar) pada tahun 2066...

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014.
Namun, Amerika telah cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...


Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang jauh lebih besar dari Bumi juga akan menghentam bumi dalam masa 60 tahun lagi...
Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065.....


c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007... Mereka merancang memusnahkan Kaabah pada tahun 2011...
(Meruntuhkan Kaabah mengundang kemurkaan Allah, mungkinlah juga Kiamat Kecil 2012 itu disebabkan kemurkaan Allah)
Dan kuasa Israel akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa..... .
Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat selepas itu..

Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062...

Dianggarkan Kiamat Qubra (Besar) Antara Tahun 2062-2066...

Wallahu'alam. .. Semua ini telah dikaji...

Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...
Kita telah berada di bumi ini selama 1440 tahun...

Cubalah anda kirakan sendiri...

Beribadatlah wahai umat Islam sekalian...
Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia sahaja yang akan rugi. Berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah.

Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar.
Marilah sama-sama mendoakan kesejahteraan untuk semua umat Islam..

Wednesday, December 29, 2010

takjubnya alam semesta ciptaan ALLAH TAALA~kerdilnya umat manusia

jika kita amati dan perhatikan. . .dimanakah rupa bumi. . . .masih trcari cari??lihat pada gambar di sebelah kiri. . .bumi pada kedudukan no.4. . .kemudian selepas turutan bumi diikuti oleh planet neptune ,uranus ,saturn ,jupiter ,wolf 359 ,sun ,sirius ,pollux ,arcturus ,aldebaran ,rigel ,antares ,betelgeuse ,mu cephei ,VVcephei A ,VYcanis majoris. . .turutan planet makin membesar. . .jika dibandingkan dengan bumi hanya sebesar bola guli sahaja. . .sebenarnya alam semesta ini masih suci untuk manusia terokai. . .dimanakah VY canis majoris iaitu planet tebesar didalam alam semesta setakat ini??mungkinkah ada lagi planet lagi besar daripadanya??sangat takjub ,misteri alam semesta dijadikan tuhan. . .kita sebagai manusia sepatutnya mnghargai dgn menanam minat yang tinggi untuk terokai alam semesta ini. . .manalah tahu jika suatu hari nanti mgkin manusia dapat menjumpai planet VY caris majoris dn terokai planet tersebut. . .kita hanyalah manusia yg kerdil di dalam alam semesta yang tak berpenghujung ini~
Salam, setelah menonton dokumentari yang dihasilkan RTM di TV 1 hari ini yang memaparkan mengenai penemuan Arkeologi terbaru di Sungai Batu saya berasa tergerak untuk menulis artikel ini. Penemuan ini bagi saya adalah suatu turning point atau satu patukan berbisa kepada semua pihak samaada di negara ini atau di negara-negara jiran di seluruh Asia Tenggara. Tamadun yang dijumpai dianggap bukan tamadun yang calang-calang hebatnya. Sebelum ini saya ada memaparkan artikel yang menyentuh berkenaan penemuan relau-relau purba yang menunjukkan terdapatnya sebuah tamadun yang sangat advance. Sekarang saya menjadi semakin yakin bahawa tamadun sebegitu sememangnya wujud di negara kita. Kita tidak lagi perlu mengeluh apabila orang Khmer dan orang Indonesia mengejek-ejek negara kita kerana kurang warisan purba. Kita tidak lagi perlu bertikam lidah dan melukakan tekak dengan berbicara mengenai signifiken tamadun Srivijaya kepada bangsa Melayu di Malaysia sepertimana kepada bangsa Indonesia walaupun ada diantara mereka yang chauvinist tidak dapat menerima hakikat tersebut.

Sekarang kita boleh mendabik dada sama tinggi atau mungkin lebih tinggi dari mereka kerana tamadun purba yang ditemua di Sungai Batu ini dikenalpasti sebagai yang tertua di Asia Tenggara! Ianya dianggarkan berusia 2000 tahun! Jauh meninggalkan tamadun-tamadun Siam, Burma,Vietnam mahupun tamadun kita Srivijaya yang dibangga-banggakan Indonesia sebagai milik mereka seorang. Namun tamadun ini membuka ruang yang sangat lebar untuk persoalan. Siapakah yang membina tamadun ini, bagaimanakah mereka boleh mempelajari teknologi pembinaan yang sebegitu kompleks 2000 tahun dahulu. Tamadun ini mempunyai teknologi pembinaan batu bata, atap genting, teknologi peleburan besi yang sistematik dan sistem tulisan!

Apa yang lebih menarik adalah sebuah bangunan yang dijumpai di tapak itu yang sangat unik bentuknya. Menurut mereka yang menjalankan kerja-kerja ekskavasi, bangunan tersebut adalah unik kerana ia tidak menyerupai apa-apa bentuk bangunan yang melambangkan agama Hindu mahupun Buddha. Jadi bangunan apakah itu? Ada pihak yang berpendapat bahawa bangunan tersebut adalah sebuah kuil khas agama Pagan yang digunakan untuk menyembah matahari! Ia dikatakan sebagai sebuah Sundial atau carta matahari dan ianya selari menghadap ke gunung jerai! selain itu menurut ketua penyelidikan tapak arkeologi tersebut iaitu prof Mokhtar, bangunan tersebut boleh dikatakan mempunyai ciri-ciri penyembahan cosmologi atau langit yang sama konsepnya dengan tamadun Inca, Mayan, Aztec dan Stonehenge!! Betulkah maklumat ini!!


Nampaknya penemuan Arkeologi kali ini amat-amat menakjubkan dan menimbulkan misteri yang agak mendalam. Jika benar ia sebuah bangunan upacara keagamaan pagan maka teori-teori pseudo sejarah yang banyak dicanang oleh sesetengah pihak diluar sana seperti dari M.O dan Srikandi yang mengatakan bahawa bangsa Melayu mempunyai kaitan langsung dengan tamadun-tamadun purba terhebat dunia seperti Madyan, Media, Babilon mahupun Mesir purba mungkin adalah benar. Sebelum ini tidak dijuampai mana-mana tapak purba di Asia tenggara yang masyarakatnya menyembah matahari atau kosmos secara langsung seperti ini. Apakah misteri ini? Mungkin juga tamadun Sungai Batu ini adalah tamadun yang dicari-cari oleh orang-orang barat sejak zaman berzaman sebelum ini yang percaya bahawa Tanah Punt, Shambala, The Promise Land dalam Book Of Mormon, Mount Ophir dan Solomon's Mine adalah terletak di kawasan timur sebelah sini yakni di Nusantara! Semua teori-teori ini telah menjadi sebuah kemungkinan yang amat besar apabila penemuan arkeologi ini dibuat dan saya pasti dalam musim penggalian seterusnya penemuan-penemuan terbaru akan melengkapkan puzzle-puzzle yang semakin jelas sekarang.Wallah hua'lam.